Europese ondernemers willen flexibiliteit van online hosting en veiligheid van lokale software

Lage kosten en overal toegang, maar zorgen over online zetten van vertrouwelijke bedrijfsgegevens

(Schiphol-Rijk, 6 november 2007) Driekwart van de ondernemers in Nederland wil graag toegang tot bedrijfsgegevens als ze buiten kantoor zijn. Maar ondanks dat ondernemers de lage kosten en flexibiliteit van online hosting als groot voordeel zien, gaat voor de opslag van vertrouwelijke bedrijfsgegevens hun voorkeur uit naar lokaal geïnstalleerde software. Dat blijkt uit recent onderzoek van Mamut Software, leverancier van complete bedrijfssoftware voor het midden- en kleinbedrijf, onder 625 Europese ondernemers.

Het onderzoek is uitgevoerd door Loudhouse Research, onder bedrijven met maximaal 20 medewerkers in zeven Europese landen: Nederland, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Ierland, Noorwegen, Denemarken en Zweden.

Vertrouwelijke gegevens online
Een merendeel van de ondernemers heeft behoefte aan toegang tot bedrijfsgegevens op afstand: 58% van de Nederlandse kleinbedrijven vindt het belangrijk om medewerkers vanuit huis toegang te bieden tot het bedrijfsnetwerk. Voor 54% is toegang tot het netwerk voor medewerkers die onderweg zijn noodzakelijk. Ruim driekwart (77%) van de Nederlandse respondenten geeft aan zelfs al gebruik te maken van een vorm van webbased software, met name e-mail hosting. Dit is in lijn met het Europese gemiddelde.

Ondanks deze behoeften zijn weinig ondernemers enthousiast over online hosting van bedrijfsinformatie. Slechts een kwart (27%) van de Nederlandse ondernemers voelt zich comfortabel bij het online hosten van vertrouwelijke managementinformatie, gevolgd door financiële gegevens (30%) en informatie over klanten (38%). Zij voelen zich iets meer comfortabel met e-mail hosting (53%) en algemene zakelijke informatie (54%).

Lagere kosten populair
68% van de Nederlandse respondenten die gebruikmaken van webbased software noemt de lagere kosten, in vergelijking met lokale installatie van de software, als reden om voor online hosting te kiezen. Voor andere Europeanen is dit veel minder een reden: 60% noemt lage kosten als argument. Andere veelgenoemde redenen voor Nederlanders: flexibiliteit om van provider te wisselen (49%), gemak van toegang op afstand (43%) en minder directe uitgaven aan software (43%).

Voor 68% van de respondenten die geen gebruikmaken van online hosting is het gepercipieerde gebrek aan beveiliging van informatie een belemmering om voor webbased software te kiezen. Andere belemmeringen zijn gebrek aan flexibiliteit (31%) en de angst voor onderbrekingen tijdens het raadplegen van informatie (26%).

Software & Services
“Aan de ene kant hebben ondernemers behoefte aan overal en altijd toegang hebben tot hun gegevens, tegen lage kosten, maar aan de andere kant willen zij niet volledig afhankelijk zijn van een internetverbinding of server van een derde partij,“ zegt Dave Kroder, country manager van Mamut in Nederland. ”De oplossing ligt op het gebied van Software & Services. Door de combinatie van online hosting en lokale installatie van de software hebben gebruikers op elke device toegang tot relevante bedrijfsinformatie, zonder zich zorgen te hoeven te maken over de beschikbaarheid en beveiliging van belangrijke gegevens. Daarnaast kunnen zij zelf kiezen welke gegevens zij online willen hosten en welke zij liever lokaal geïnstalleerd zien.”

In 2007 zal Mamut een nieuw concept aan haar 335.000 Europese klanten introduceren: Mamut Business Platform, gebaseerd op het Sofware & Services-concept. Het is een enkel platform dat alle Mamut-toepassingen en hosted diensten met elkaar verbindt, maar ook geschikt is voor nieuwe oplossingen en diensten van partners. Deze hybride oplossing, die lokaal geïnstalleerde toepassingen en online diensten met elkaar verbindt, zal de flexibiliteit en functionaliteit voor Mamut-gebruikers vergroten. Mamut Business Platform combineert de voordelen van lokaal geïnstalleerde software (beveiliging van en controle over gegevens) met de voordelen van online hosting: automatische backup en flexibiliteit.


Over Mamut
Opgericht in 1994, Mamut (OSE “MAMUT”) is een toonaangevende Europese leverancier van complete, geïntegreerde softwareoplossingen en internetdiensten voor kleine ondernemingen. Mamut levert complete en gebruiksvriendelijke oplossingen tegen de beste prijs-kwaliteitverhouding, met geïntegreerde CRM, verkoopondersteuning, logistiek, financiële administratie, e-commerce, domeinen, e-mail, web hosting en beveiliging. Meer dan 335.000 Europese klanten vereenvoudigen hun dagelijkse werkzaamheden met oplossingen van Mamut. Kijk voor meer informatie over Mamut en haar producten op www.mamut.nl

Neem voor meer informatie contact op met:
Dave Kroder, country manager Nederland van Mamut Software, tel 06-55883031, email: davek@mamut.nl
of
Kalle Siebring van Hill & Knowlton, tel 020 404 47 07, email: ksiebring@hillandknowlton.com