Likes Likes:  0
Resultaten 1 tot 15 van de 34
Pagina 1 van de 3 1 2 3 LaatsteLaatste
Geen
  1. #1
    Advies/ervaringen nodig voor een entry SAN omgeving
    geregistreerd gebruiker
    91 Berichten
    Ingeschreven
    21/02/05

    Locatie
    almere

    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    0 Berichten zijn liked


    Registrar SIDN: nee
    KvK nummer: 34222189
    Ondernemingsnummer: 00000000

    Thread Starter

    Advies/ervaringen nodig voor een entry SAN omgeving

    Graag wou ik wat advies/ervaringen krijgen m.b.t. de aanschaf van een entry SAN omgeving.

    Ik heb aardig wat topics en reviews op het internet bekeken en ben op 4 verschillend type hardware uitgekomen namelijk (ISCSI):

    DELL MD3000i
    IBM DS3300
    Supermicro server(open-e)
    Eventueel een Equallogic.

    Het platform wat erop komt te draaien is een ESX omgeving.

    Mijn vragen zijn:

    - Wat de persoonlijke ervaringen zijn m.b.t. bovenstaande servers.

    - SATA of SAS op het internet geen duidelijk antwoord te vinden, ik neig naar SAS.

    - M.b.t. kosten is een entry san omgeving met VMWARE te realiseren met een budget van 40k/45k waarbij de SAN server dubbel word uitgevoerd.

    - Is qua redunatie het verstandig om een een tweede SAN als backup te hebben.

    Graag verneem ik ook de ervaringen van gebruikers die dit traject al een keer hebben doorlopen wat zijn de valkuilen ? waarmee moet je rekening houden als je de eerste stappen zet naar een SAN omgeving ?
    Laatst gewijzigd door blerry; 13/10/08 om 16:52. Reden: Cursus nederlands aanbevolen

  2. #2
    Advies/ervaringen nodig voor een entry SAN omgeving
    3.810 Berichten
    Ingeschreven
    16/05/04

    Locatie
    Middelburg

    Post Thanks / Like
    Mentioned
    4 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    130 Berichten zijn liked


    Registrar SIDN: Ja

    Die 40k is dat inclusief je VMware licenties?

    En weet 1 ding goed, die Open-E dingen zijn gewoon Linux op de achtergrond, niets mis mee, maar je plaatst het wel in een heel ander straatje op die manier.

    Lees dit eens: http://crew.pcextreme.nl/~wido/doc/h...etup_hardy.pdf

    Zo kan je op basis van Linux een hele mooie zelf-bouw SAN maken, kan je prima uptimes en stabiliteit uit halen, dat is geen probleem.

    Echter, welke eisen heb je? Denk je veel I/O's te gaan doen? Hoe veel opslag heb je nodig? Wat ga je er precies mee doen?

    Zo hebben wij op basis van het bovenstaande document een SAN op basis van Solid State Drives (SSD, MTron) gemaakt en daar draaien we onze MySQL servers vanaf.

    In totaal hebben we 170GB netto opslag, is niet erg veel, maar wel meer dan nodig, het moest alleen supersnel beschikbaar zijn.

  3. #3
    Advies/ervaringen nodig voor een entry SAN omgeving
    geregistreerd gebruiker
    272 Berichten
    Ingeschreven
    08/06/03

    Locatie
    Eindhoven

    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    0 Berichten zijn liked


    Registrar SIDN: nee
    Ondernemingsnummer: nvt

    Let op dat je met een Dell MD3000i vanaf maximaal 16 unieke IP's verbinding kan maken via iSCSI. Dit is een software limitatie van de MD3000i die vaak over het hoofd word gezien.

  4. #4
    Advies/ervaringen nodig voor een entry SAN omgeving
    geregistreerd gebruiker
    91 Berichten
    Ingeschreven
    21/02/05

    Locatie
    almere

    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    0 Berichten zijn liked


    Registrar SIDN: nee
    KvK nummer: 34222189
    Ondernemingsnummer: 00000000

    Thread Starter
    @Wido

    De 40k is inderdaad inclusief VMWARE licenties, het gaat voornamelijk om het virtualiseren van windows server 2003 en 2008 waarbij dan de nadruk ligt op Hosted Exchange , Hosted TS (terminal services). Qua IO inschatten voor zo'n omgeving heb ik zelf geen idee kan me voorstellen dat een MYSQL server meer I/O nodig heeft.

    De link die je hebt gepost heb ga ik zeker mee aan de slag lijkt me uit persoonlijke oogpunt een leuk stukje techniek om te testen.

    @Weppel

    Dat ben ik inderdaad tegen gekomen op diverse fora waar dit aangekaart werd.
    Ook het feit van het gelimiteerde aantal snapshot lijkt me zorgelijk. Zou dat een issue kunnen zijn wat betreft een solide backup strategie ?

  5. #5
    Advies/ervaringen nodig voor een entry SAN omgeving
    3.810 Berichten
    Ingeschreven
    16/05/04

    Locatie
    Middelburg

    Post Thanks / Like
    Mentioned
    4 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    130 Berichten zijn liked


    Registrar SIDN: Ja

    40k inclusief VMware is niet zo heel veel, als je een redundante SAN wil van zeg EqualLogic, EMC, NetApp of iets dergelijks ben je dat al alleen voor de SAN kwijt.

    Het document wat ik gepost heb kan worden gebruikt voor flinke setups, zo hebben wij zelf ook draaien:

    * SuperMicro 3U 16x Hot-Swap SAS
    * Redundant Power
    * Areca 1680ix met 4GB Write-Cache en BBU
    * 16x Seagate 147GB SAS 15k RPM (RAID-50)

    Je kan dus gewoon prima een snelle setup bouwen, maar dan moet je ook daar wel geld aan uitgeven, als je met SATA disks gaat werken dan kan je te maken krijgen met een flinke performance loss.

    Wij draaien dan RAID-50, maar voor nog meer performance kan je ook kijken naar RAID-10.

    Maak eerst eens een inschatting van hoe veel GB/TB je netto nodig hebt en hoe veel VM's je er vanaf wil draaien.

  6. #6
    Advies/ervaringen nodig voor een entry SAN omgeving
    Banned
    794 Berichten
    Ingeschreven
    02/03/05

    Locatie
    Mijdrecht

    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    1 Berichten zijn liked


    Registrar SIDN: nee
    KvK nummer: 30203392
    Ondernemingsnummer: nvt

    Als de SAN zelf dubbel uitgevoerd moet zijn, dan gaat het voor dat bedrag lastig worden. Anders moet een basis omgeving haalbaar zijn..

    even snel/grof gerekend:

    Code:
    ESX3i servers** (incl licenties): 2 stuks: 	16000
    switches voor iscsi netwerkje (2 stuks)		 3000
    equallogic Equallogic PS5000E 4TB*		20000
    Overige vmware licentes (VS+windows)		 2000
    						-----
    						41000
    
    * 4TB RAW capacity, 16x250GB SATA drives
    raid 10 met 2 spares: 7x250GB: 1.75TB bruikbaar
    
    ** Iets van 2.66Ghz dual Quadcores met 32GB geheugen, geen interne disken.
    Even vanuit gegaan dat de esx servers zelf ook nog gekocht moeten worden.

  7. #7
    Advies/ervaringen nodig voor een entry SAN omgeving
    geregistreerd gebruiker
    399 Berichten
    Ingeschreven
    03/07/04

    Locatie
    nvt

    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    0 Berichten zijn liked


    Registrar SIDN: Nee
    KvK nummer: nvt
    Ondernemingsnummer: nvt

    Ik heb een tijdje geleden bij een kantoor afdeling (dus standaard fileserver, printserver, exchange server, w2003 omgeving) geholpen bij het migreren van fysieke servers naar twee HP Proliants DL380 G5 met een MSA2000i SAN. (iSCSI).
    (Dit model http://h18006.www1.hp.com/storage/di...00i/index.html)

    Wat licenties VMware betreft weet ik niet wat ze betaald hebben want ze gebruiken een externe partij. Maar voor de starter kit van de MSA2000 hebben ze nieteens 5000 betaald (ex schijven). Ik heb de offerte nog ergens liggen met schijven etc.
    Ik weet dat er een starter kit was voor de fiber channel optie toen rond de 8500 euro met switch en aansluitingen voor 2 servers (geen redunante power supply).

    Dit is een entry level SAN, maar komen "kant en klaar" van HP. In hun geval was het goed voor hun omgeving/doel, maar je moet zelf even kijken hoeveel servers je erop gaat aansluiten en wat uiteindelijke doel is. De meeste kantoortoepassingen/w2003 en kleine providers hebben ruim genoeg aan die entry level.

    Trouwens bij deze entry levels zit ook de beperking van 16 hosts max maar ze verwachten niet (komende jaren) om zoveel servers aan te sluiten.

    Verder zou ik voor SAS gaan. Behalve dat er snellere uitvoeringen zijn (15RPM) weet ik van HP bijvoorbeeld dat de SAS 3 jaar garantie hebben (met de SAN) en de SATA maar 1 jaar. Qua prijs verschillen ze nauwelijks (prijs/performancewise)

    Hou in je budget ook ruimte voor backup mogelijkheden.

    VMware heeft tegenwoordig ook een maandelijkse licentie structuur ipv in een keer een groot bedrag betalen. Dat kan ook gunstig zijn voor de instapkosten.



  8. #8
    Advies/ervaringen nodig voor een entry SAN omgeving
    geregistreerd gebruiker
    91 Berichten
    Ingeschreven
    21/02/05

    Locatie
    almere

    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    0 Berichten zijn liked


    Registrar SIDN: nee
    KvK nummer: 34222189
    Ondernemingsnummer: 00000000

    Thread Starter
    @Bakkerl Bedankt voor kosten overzicht , dit komt wel overeen met wat wij in gedachten hadden qua kosten.

    @Ensermo Bedankt voor de situatie schets deze komt erg veel overheen met onze begin setup. Ik zal ook zeker de HP San bekijken of deze een optie zijn.

    Een tweede san zal prijs technisch inderdaard erg moeilijk haalbaar zijn (gaat het wel proberen bij het management) , zat meer te denken aan een wat duurdere service contract m.b.t. de san en dan naar een goede backup oplossing te zoeken om de data van de san te backuppen.
    Laatst gewijzigd door blerry; 14/10/08 om 11:55. Reden: typo

  9. #9
    Advies/ervaringen nodig voor een entry SAN omgeving
    3.810 Berichten
    Ingeschreven
    16/05/04

    Locatie
    Middelburg

    Post Thanks / Like
    Mentioned
    4 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    130 Berichten zijn liked


    Registrar SIDN: Ja

    Maar je hebt niets aan je mooie backups wanneer je SAN uit valt, dan ligt de dienstverlening namelijk ook plat

  10. #10
    Advies/ervaringen nodig voor een entry SAN omgeving
    geregistreerd gebruiker
    3.705 Berichten
    Ingeschreven
    26/11/05

    Locatie
    Duivendrecht

    Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    27 Berichten zijn liked


    Naam: Gert Jan
    KvK nummer: 34272910

    De vraag is, waarom zou die uitvallen? Bij een goede SAN kan je de helft uitzetten en het draait nog door. Natuurlijk, het ding kan in de brand vliegen, dan moet je het maar van de 4 uur response service hebben.

    Als je niet je hele set-up in mirror draait is niet vrij onzinnig de san wel te mirroren.

  11. #11
    Advies/ervaringen nodig voor een entry SAN omgeving
    Banned
    794 Berichten
    Ingeschreven
    02/03/05

    Locatie
    Mijdrecht

    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    1 Berichten zijn liked


    Registrar SIDN: nee
    KvK nummer: 30203392
    Ondernemingsnummer: nvt

    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door gjtje Bekijk Berichten
    Natuurlijk, het ding kan in de brand vliegen, dan moet je het maar van de 4 uur response service hebben.
    4 uur response service wil nog niet zeggen dat je binnen 4 uur een nieuwe heb staan. Al staan ze na 3 uur en 55 minuten op de stoep en bestellen ze een nieuwe met een levertijd van 2 weken (even extreem), dan hebben ze de afgesproken 4 uur behaald.

    4 uur response is wat anders dan 4 uur resolve sla.

  12. #12
    Advies/ervaringen nodig voor een entry SAN omgeving
    geregistreerd gebruiker
    3.705 Berichten
    Ingeschreven
    26/11/05

    Locatie
    Duivendrecht

    Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    27 Berichten zijn liked


    Naam: Gert Jan
    KvK nummer: 34272910

    Dat staat toch ook nergens?

  13. #13
    Advies/ervaringen nodig voor een entry SAN omgeving
    Linux pro
    2.341 Berichten
    Ingeschreven
    06/07/03

    Locatie
    Sint-Niklaas (BE)

    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    0 Berichten zijn liked


    Registrar SIDN: nee
    KvK nummer: nvt
    Ondernemingsnummer: 0867.248.492

    Dat is gewoon zo, ik doe consulting/beheer voor redelijk wat klantjes (voornamelijk netwerk) welke de nodige 4h contractjes hebben met bv. cisco, nokia,... en daar komt het zelden voor dat iets binnen de 4h er is. Een sup720/fwsm/ace/... kan zelf enkele dagen duren daar het behoorlijk kostelijk spul is.
    De leverancier zelf is inorde daar ze binnen de 4h een onderdeel dispatchen naar jouw toe, soms moet het alleen uit UK of Duitsland komen en zelfs moet spoed kan dit een halve dag duren.

  14. #14
    Advies/ervaringen nodig voor een entry SAN omgeving
    Sales Consultant
    870 Berichten
    Ingeschreven
    25/11/04

    Locatie
    Enschede

    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    11 Berichten zijn liked


    Naam: Dennis Wijnberg
    URL: fundaments.nl
    KvK nummer: 56941412

    Wij draaien onze hostingomgeving op een Dell EqualLogic PS500E SAN (dus iSCSI) en dat bevalt perfect. Een tweede SAN vonden wij destijds wat overdreven omdat je er die 99,999% uptime garantie bij krijgt.

    De systemen van Dell EqualLogic zijn inderdaad zo redudant uitgevoerd dat de kans dát er was mist gaat nog steeds aanwezig is (zoals altijd), maar de impact zeer beperkt is van een niet functionerende voeding of HDD.

    Overweeg wel even goed wat je met de SAN wilt doen. De SAS/SATA overweging is er een die erg belangrijk kan blijken. Kijk ook even naar de limieten. Wil je daar meer over weten dan kan je altijd ff een collega van mij bellen (onze EqualLogic specialist), die kan je precies vertellen wie/wat/hoe/waar en vooral, waarom. PM me anders even voor zijn nummer.

  15. #15
    Advies/ervaringen nodig voor een entry SAN omgeving
    geregistreerd gebruiker
    474 Berichten
    Ingeschreven
    24/11/05

    Locatie
    Almere

    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    1 Berichten zijn liked



    Als het goed is komt FISHworks deze maand uit, wellicht intressant voor je alhoewel ik zelf liever iets koop wat zich al bewezen heeft. De presentaties van sun zagen er in elk geval erg goed uit.

    http://www.computerworld.com/action/...&intsrc=kc_top

Pagina 1 van de 3 1 2 3 LaatsteLaatste

Webhostingtalk.nl

Contact

  • Rokin 113-115
  • 1012 KP, Amsterdam
  • Nederland
  • Contact
© Copyright 2001-2021 Webhostingtalk.nl.
Web Statistics