PDA

Bekijk Volledige Versie : Temperatuur meten in DC



Eflicta
15/02/12, 10:31
Ha!

Na wat probleempjes met de temperatuur in een aantal van onze racks, zijn we op zoek naar een betrouwbare oplossing.

Op dit moment hebben we alleen IPMI gegevens, maar die aan nagios knopen is niet handig (IPMI is traag / werkt soms niet), naast 't feit dat we soms servers heen en weer schuiven.

Tijd voor een echte sensor dus... Wat gebruiken jullie?

De AVTech Tempager 3ER (http://avtech.com/Products/Temperature_Monitors/TemPageR_3ER.htm) ziet er interessant uit (SNMP traps, voornamelijk) tegen een redelijke prijs. Maar de shipping is weer erg hoog (200 dollar).

Een alternatief is een APC NetBotz 200 (http://www.apc.com/products/family/index.cfm?id=346), maar de prijs daarvan (EUR375 ex) is een nadeel. Er moeten namelijk nog sensors die bij rond de EUR110 per stuk zijn. Dat tikt hard aan :)

Daarnaast kan ik nog een paar oplossingen vinden die er interessant uit zien (shippings costs unknown), maar waarvan ik wel benieuwd ben of het werkt (bijvoorbeeld Mini Goose II (http://www.rackmountsales.com/Miniature_Computer_Room_Enironmental_Monitor_p/cm-minigooseii.htm?CartID=1))

Iemand goede ervaringen?

DutchTSE
15/02/12, 10:45
Nagios icm IPMI werkt bij ons prima, als je zorgt dat hij na een eerste critical na 5 minuten opnieuw controleert dan vang je eventuele authenticatie errors ook af (maar dat kan ook komen omdat wij meerdere IPMI requests naar dezelfde host tegelijk uitvoeren, error komt dan soms voor).

Maar dat was je vraag niet... :)

visser
15/02/12, 11:01
Ha!

Na wat probleempjes met de temperatuur in een aantal van onze racks, zijn we op zoek naar een betrouwbare oplossing.

Op dit moment hebben we alleen IPMI gegevens, maar die aan nagios knopen is niet handig (IPMI is traag / werkt soms niet), naast 't feit dat we soms servers heen en weer schuiven.

Tijd voor een echte sensor dus... Wat gebruiken jullie?

De AVTech Tempager 3ER (http://avtech.com/Products/Temperature_Monitors/TemPageR_3ER.htm) ziet er interessant uit (SNMP traps, voornamelijk) tegen een redelijke prijs. Maar de shipping is weer erg hoog (200 dollar).

Een alternatief is een APC NetBotz 200 (http://www.apc.com/products/family/index.cfm?id=346), maar de prijs daarvan (EUR375 ex) is een nadeel. Er moeten namelijk nog sensors die bij rond de EUR110 per stuk zijn. Dat tikt hard aan :)

Daarnaast kan ik nog een paar oplossingen vinden die er interessant uit zien (shippings costs unknown), maar waarvan ik wel benieuwd ben of het werkt (bijvoorbeeld Mini Goose II (http://www.rackmountsales.com/Miniature_Computer_Room_Enironmental_Monitor_p/cm-minigooseii.htm?CartID=1))

Iemand goede ervaringen?

Geen persoonlijke ervaring mee (noch met jouw opties, noch met de link hieronder), maar in elk geval qua prijs heel wat gunstiger :

http://www.papouch.com/en/website/mainmenu/products/measurement/thermometers-hygrometers/
(17 euro voor een RS232 , 38 euro voor een USB en 119/133 voor ethernet/PoE ; Ook versies met RS485)
Ik zie support ervoor in Linux (2006)
http://lkml.indiana.edu/hypermail/linux/kernel/0603.3/0720.html

dennis0162
15/02/12, 12:02
Wij hebben een Atal EP2 voor het meten van de temperatuur en luchtvochtigheid.
Je hebt verschillende sensoren zoals Temp, luchtvochtigheid, airflow meter en waterdetectie.

Ik heb hem een tijd terug hier op WHT gekocht, nieuw zijn ze rond de € 500,00.
http://www.atal.nl/03-ethernet-meetsystemen/03_temperatuur-rv/EP2_ethernet-gebaseerd-monitoring-systeem.html

Rittal CMC zijn ook vrij goedkoop te krijgen op Ebay/Marktplaats incl. sensoren. (http://link.marktplaats.nl/497540472)
Die kan je volgens mij ook uitlezen via Ethernet.

Eflicta
15/02/12, 14:43
Nagios icm IPMI werkt bij ons prima, als je zorgt dat hij na een eerste critical na 5 minuten opnieuw controleert dan vang je eventuele authenticatie errors ook af (maar dat kan ook komen omdat wij meerdere IPMI requests naar dezelfde host tegelijk uitvoeren, error komt dan soms voor).

Maar dat was je vraag niet... :);) IPMI werkt soms wel, soms niet... Niet heel handig dus. Daarnaast hebben we steeds meer en meer servers waar we de temp niet (makkelijk) kunnen uitlezen. Vandaar de voorkeur voor een los apparaat


Geen persoonlijke ervaring mee (noch met jouw opties, noch met de link hieronder), maar in elk geval qua prijs heel wat gunstiger :

http://www.papouch.com/en/website/mainmenu/products/measurement/thermometers-hygrometers/
(17 euro voor een RS232 , 38 euro voor een USB en 119/133 voor ethernet/PoE ; Ook versies met RS485)
Ik zie support ervoor in Linux (2006)
http://lkml.indiana.edu/hypermail/linux/kernel/0603.3/0720.html

Ondanks dat de prijs gunstiger is, moet ik dan apparatuur aan een productieserver hangen, met al het gezeur van dien als we die een keer verplaatsen :)


Wij hebben een Atal EP2 voor het meten van de temperatuur en luchtvochtigheid.
Je hebt verschillende sensoren zoals Temp, luchtvochtigheid, airflow meter en waterdetectie.

Ik heb hem een tijd terug hier op WHT gekocht, nieuw zijn ze rond de € 500,00.
http://www.atal.nl/03-ethernet-meetsystemen/03_temperatuur-rv/EP2_ethernet-gebaseerd-monitoring-systeem.html

Rittal CMC zijn ook vrij goedkoop te krijgen op Ebay/Marktplaats incl. sensoren. (http://link.marktplaats.nl/497540472)
Die kan je volgens mij ook uitlezen via Ethernet.

Die atal's zien er goed uit ja, eens even informeren! 'k Zie alleen zo weinig over rackmounts (1U / 0U), hmm!

'k Werd net nog gewezen op http://www.serverscheck.nl/monitor-temperature/, die zien er ook interessant uit en met redelijke prijzen (base unit kost rond de 190 euro)

dennis0162
15/02/12, 15:04
;) IPMI werkt soms wel, soms niet... Niet heel handig dus. Daarnaast hebben we steeds meer en meer servers waar we de temp niet (makkelijk) kunnen uitlezen. Vandaar de voorkeur voor een los apparaat



Ondanks dat de prijs gunstiger is, moet ik dan apparatuur aan een productieserver hangen, met al het gezeur van dien als we die een keer verplaatsen :)



Die atal's zien er goed uit ja, eens even informeren! 'k Zie alleen zo weinig over rackmounts (1U / 0U), hmm!

'k Werd net nog gewezen op http://www.serverscheck.nl/monitor-temperature/, die zien er ook interessant uit en met redelijke prijzen (base unit kost rond de 190 euro)

Dat 2 poorts kastje is zo klein die kan je gewoon aan de zijkant van het rack leggen.
De sensors zelf zitten aan een UTP kabel en kan je aan de voorkant van het rack leggen.

visser
15/02/12, 15:15
;)

[over de papouch sensors]

Ondanks dat de prijs gunstiger is, moet ik dan apparatuur aan een productieserver hangen, met al het gezeur van dien als we die een keer verplaatsen :)

[..]


Als je een terminal server (als in : berg rs232 lijnen die via netwerk bereikbaar zijn) toch al in je kast hebt, voor console access naar netwerk apparatuur bijvoorbeeld, kun je daar de rs232 versie aan hangen.
Die ethernet versie is dan weliswaar met 119 euro duurder dan de usb of rs232 versie, maar zo te zien nog steeds de goedkoopste van wat er hier langs kwam, lijkt me.

Hier_ben_ik
16/02/12, 00:36
Ik heb een tijdje geleden e.e.a. uitgezocht en kwam bij een one-wire oplossing. Sensoren kosten bijna niets, zijn makkelijk uit te breiden en d.m.v. bijvoorbeeld de HA7net (http://www.homechip.com/catalog/product_info.php?currency=EUR&products_id=109{8}25) kun je hem gewoon via het netwerk uitlezen. Er zijn ook oplossingen d.m.v. RS232/USB en dergelijke maar ik ben niet zo'n fan van dergelijk spul aan een server knopen.

Tevens zijn er voor de HA7net Cacti (http://forums.cacti.net/viewtopic.php?t=13526) en Nagios (http://exchange.nagios.org/directory/Plugins/Hardware/Environmental/check_temp_ha7net/details) templates beschikbaar.

maxnet
17/02/12, 18:04
Een alternatief is een APC NetBotz 200 (http://www.apc.com/products/family/index.cfm?id=346), maar de prijs daarvan (EUR375 ex) is een nadeel. Er moeten namelijk nog sensors die bij rond de EUR110 per stuk zijn. Dat tikt hard aan :)


Zelf geen ervaring mee, maar weet dat er op sommige remote power switches ook een temperatuur-sensor-aansluiting zit.
Mocht je die toch al nodig hebben, dan scheelt dat weer een extra kastje.

Yourwebhoster
17/02/12, 18:22
Zelf geen ervaring mee, maar weet dat er op sommige remote power switches ook een temperatuur-sensor-aansluiting zit.
Mocht je die toch al nodig hebben, dan scheelt dat weer een extra kastje.
Ipoman met de EMD module bedoel je:)

dennis0162
17/02/12, 18:34
De nieuwere APC's en Schleifenbauer PDU's hebben een tempsensor ingebouwd.

systemdeveloper
17/02/12, 18:43
Pak een soldeerbout, ducktape, een arduino met een ethernet shield en 30-40 x ds18b20 temp sensors. Kost je een avondje en < 200 euro materiaal om 30-40 servers in je rack te meten. En voor die paar K die je dan minder kwijt bent, kun je een leuk doosje kopen om die arduino in te doen :)

maxnet
17/02/12, 18:57
Ipoman met de EMD module bedoel je:)

Of een Servertech: http://www.servertech.com/uploads/datasheets/0000/0127/CW-16V2A317_Data_Sheet.pdf
Of een APC: http://www.apc.com/products/resource/include/techspec_index.cfm?base_sku=AP8959
Of een Tripplite: http://www.tripplite.com/en/products/model.cfm?txtSeriesID=941&txtModelID=3751

Zo uniek is de feature niet.

Verder heeft vrijwel elke unit wel een seriele poort.
Zou me dus niets verbazen dat ook andere fabrikanten de feature eenvoudig met een software update aan hun bestaande modellen kunnen toevoegen, als er voldoende vraag naar is.

maxnet
17/02/12, 19:02
Pak een soldeerbout, ducktape, een arduino met een ethernet shield en 30-40 x ds18b20 temp sensors. Kost je een avondje en < 200 euro materiaal om 30-40 servers in je rack te meten. En voor die paar K die je dan minder kwijt bent, kun je een leuk doosje kopen om die arduino in te doen :)

Denk dat de meeste DC's niet zou happig op zelfbouw spul in racks zijn, omdat dat wel eens verzekeringsproblemen zou kunnen opleveren.

systemdeveloper
17/02/12, 19:11
Denk dat de meeste DC's niet zou happig op zelfbouw spul in racks zijn, omdat dat wel eens verzekeringsproblemen zou kunnen opleveren.
Dat is mogelijk idd, de een kan iets meer dan de ander in een dc, maar we hebben het over een 5v los meetsysteempie, geen espressoapparaat.

dcopruiming
17/02/12, 19:14
Wellicht is dit iets voor je

http://www.webhostingtalk.nl/tweedehands-verkoop-en-aankoop/172084-akcp-sensorprobe8-met-temperatuur-luchtvochtigheid-voltage-sensors.html#post1224917

Hier_ben_ik
17/02/12, 20:04
Pak een soldeerbout, ducktape, een arduino met een ethernet shield en 30-40 x ds18b20 temp sensors. Kost je een avondje en < 200 euro materiaal om 30-40 servers in je rack te meten. En voor die paar K die je dan minder kwijt bent, kun je een leuk doosje kopen om die arduino in te doen :)

Dat komt dus vrij aardig in de buurt van wat ik noemde, scheelt je alleen een hoop gesoldeer en het werkt out of the box :)

dreamhost_nl
17/02/12, 20:46
En het zorgt niet voor mo(ge/ei)lijke verzekeringskwesties achteraf... ;)

Smart-Guyz
18/02/12, 01:55
Wij gebruiken de inSentry module van Ingrasys:

http://www.ingrasys.com/?page=PMON_inSentry

Magus
20/02/12, 11:24
Een testo-logger, doet alles wat je nodig hebt!

cj0
20/02/12, 21:02
Hier wordt de Gude Expert Power Control 1101 http://www.gude.info/index.php?lng=0&section=products&product=epc1101 gebruikt. Het is een 1 poorts TCP/IP 230V schakelaar waar ook een temperatuur of temperatuur/vochtigheidssensor op aangesloten kan worden. Het apparaatje kost 126,65 € exclusief de sensor.

De Gude EPC 1103 kan geen 16A maar slechts 10A stroom schakelen en is iets lager geprijsd: 118,15 € zonder sensor. De temperatuursensor staat voor 26,60 € in de prijslijst. Kortom voor € 144,75 per meetpunt ben je klaar.

Er komt bij Gude ook een Sensorbox 7211-0 aan met POE, maar die kost met € 160 ietsje meer, en kan geen stroom schakelen.

kixtart
21/02/12, 01:03
Je kan hier ook eens naar kijken, doet het 'allemaal':

http://www.messpc.de/ethernetbox.php

doet het allemaal en is naar believen met diverse sensoren uit te breiden.

Gebruik het zelf ook al een aantal jaar aangezien ik ook wat wantrouwen had over de temperatuur regeling in het DC

Groet,

Henri

Exsilia
04/03/12, 14:43
De nieuwe APC MasterSwitches (De G2) hebben een temp meet poort en Schleifenbauers, de stroommetrs die veel DC"s gebruiken ook. Misschien mag je daar een probe op aansluiten van je colo boer.

Eflicta
04/03/12, 16:54
De nieuwe APC MasterSwitches (De G2) hebben een temp meet poort en Schleifenbauers, de stroommetrs die veel DC"s gebruiken ook. Misschien mag je daar een probe op aansluiten van je colo boer.Probes aansluiten is geen issue (we hebben inderdaad schleifenbauers), maar niemand (coloboer ook niet) kan ze uitlezen... :)

'k Heb inmiddels aantal probes van serverscheck.nl hangen. Werken tot nu toe erg goed, makkelijk met Cacti / Nagios etc :) En redelijk betaalbaar...

Exsilia
04/03/12, 21:26
Waarom dat niet dan? Wij hebben ook temp probes op Schleifenbauers en die zijn via de gateway gewoon uit te lezen ('t ding die ook de meterstanden eruit trekt)

Eflicta
04/03/12, 21:44
Waarom dat niet dan? Wij hebben ook temp probes op Schleifenbauers en die zijn via de gateway gewoon uit te lezen ('t ding die ook de meterstanden eruit trekt)Vanuit de colo boer is die simpelweg niet aanwezig (... ze gebruiken andere manier van uitlezen). De gateway die ik te leen had, deed 't niet. *sigh*

Yourwebhoster
04/03/12, 21:55
Vanuit de colo boer is die simpelweg niet aanwezig (... ze gebruiken andere manier van uitlezen). De gateway die ik te leen had, deed 't niet. *sigh*
via serial? Het is even geleden dat ik er naar gekeken heb maar mij was verteld dat je via serial alles kan doen wat je met de gateway ook kan (alleen je hebt geen GUI en zal alles verder zelf moeten scripten).

Eflicta
05/03/12, 10:15
via serial? Het is even geleden dat ik er naar gekeken heb maar mij was verteld dat je via serial alles kan doen wat je met de gateway ook kan (alleen je hebt geen GUI en zal alles verder zelf moeten scripten).Dat ga ik straks even testen, dat heb ik dus nog niet doorgekregen (ook niet vanuit Schleifenbauer).

Dat ik er zelf tegenaan moet scripten is juist een voordeel, ;)