PDA

Bekijk Volledige Versie : Telenet internet



Jos
01/08/07, 18:49
Als ADSL gebruiker heb ik een aantal vragen over de werking van de
Telenet abonnementen voor
meerdere PC's (ExpressNet & TurboNet).

Volgens Telenet online support dient een HUB geplaatst na de
kabelmodem om meer dan 1 PC te kunnen verbinden. Een HUB verdeelt de
beschikbare bandbreedte over de PC's. Waarom wordt er geen switch
aanbevolen?

Telenet voorziet meerdere IP adressen.
Zijn dit vaste IP-adressen of gebeurd er een toewijzing voor een
bepaalde periode?

Alle dataverkeer tussen de PC's loopt via Telenet, wordt dit
meegerekend in het maandelijks volume aan dataverkeer?

Ik heb een netwerkprinter, hoe kan die verbonden worden?

Alvast bedankt, Jos

Philip Paeps
01/08/07, 18:49
Jos <no-mail@privacy.invalid> wrote:
> Volgens Telenet online support dient een HUB geplaatst na de kabelmodem om
> meer dan 1 PC te kunnen verbinden. Een HUB verdeelt de beschikbare
> bandbreedte over de PC's. Waarom wordt er geen switch aanbevolen?

Ken jij het verschil? :-) Telenet ook niet.

> Telenet voorziet meerdere IP adressen.
> Zijn dit vaste IP-adressen of gebeurd er een toewijzing voor een
> bepaalde periode?

DHCP.

> Alle dataverkeer tussen de PC's loopt via Telenet, wordt dit
> meegerekend in het maandelijks volume aan dataverkeer?

Dit is niet de bedoeling. De modem zou moeten bridgen.

> Ik heb een netwerkprinter, hoe kan die verbonden worden?

Gewoon in je hub prikken, of switch, als je een switch hebt.

- Philip

--
Philip Paeps Please don't email any replies
philip@paeps.cx I follow the newsgroup.

The only new TV show worth watching will be cancelled.

houghi
01/08/07, 18:49
Jos wrote:
> Volgens Telenet online support dient een HUB geplaatst na de
> kabelmodem om meer dan 1 PC te kunnen verbinden. Een HUB verdeelt de
> beschikbare bandbreedte over de PC's. Waarom wordt er geen switch
> aanbevolen?

Het beste wat je kunt doen is een router tussen de modem en je netwerk
in en al je vragen worden overbodig.

houghi
--
Remind me to write an article on the compulsive reading of news. The
theme will be that most neuroses can be traced to the unhealthy habit
of wallowing in the troubles of five billion strangers. -- Heinlein

s|b
01/08/07, 18:49
On Sat, 28 Jul 2007 14:08:18 +0200, houghi wrote:

> Het beste wat je kunt doen is een router tussen de modem en je netwerk
> in en al je vragen worden overbodig.

Een router met printerpoort dan?

--
Ik usenet, dus ik ben.
<http://www.briachons.org/>

Red1859
01/08/07, 18:49
"s|b" <private@usenet4all.org> schreef in bericht
news:f8fot3$14r5$1@nl-news.euro.net...
> On Sat, 28 Jul 2007 14:08:18 +0200, houghi wrote:
>
>> Het beste wat je kunt doen is een router tussen de modem en je netwerk
>> in en al je vragen worden overbodig.
>
> Een router met printerpoort dan?
>


Aangezien de OP een netwerkprinter heeft zal dat zelf niet nodig zijn.

Mvg,
Red

s|b
01/08/07, 18:49
On Sat, 28 Jul 2007 16:30:44 GMT, Red1859 wrote:

> >> Het beste wat je kunt doen is een router tussen de modem en je netwerk
> >> in en al je vragen worden overbodig.
> > Een router met printerpoort dan?

> Aangezien de OP een netwerkprinter heeft zal dat zelf niet nodig zijn.

D'oh!

--
Ik usenet, dus ik ben.
<http://www.briachons.org/>

Jos
01/08/07, 18:49
s|b wrote:
> On Sat, 28 Jul 2007 16:30:44 GMT, Red1859 wrote:
>
>>>> Het beste wat je kunt doen is een router tussen de modem en je
>>>> netwerk in en al je vragen worden overbodig.
>>> Een router met printerpoort dan?
>
>> Aangezien de OP een netwerkprinter heeft zal dat zelf niet nodig
>> zijn.
>
Dan wordt het een router. Eigenaardig dat Telenet de mogelijkheid van
een router niet vermeld. Dan is er volgens mij vanuit Telenet maar
n IP adres vereist, voor de router.

mvg, Jos

Wannes
01/08/07, 18:49
> Jos on 28-07-2007 13:14 :

> Telenet voorziet meerdere IP adressen.
> Zijn dit vaste IP-adressen of gebeurd er een toewijzing voor een
> bepaalde periode?

Zoals gezegd DHCP,
maar je (router) houdt eigenlijk maandenlang hetzelfde IP zodat je bijna van
fixed-IPs kan spreken

Op Expressnet heb je 2 IPs,
je kan daar ook een switch en dan 2 routers aanhangen ;-)


Normaal moeten je 2 IPs in hetzelfde subnet liggen, en dan wordt trafiek van
de ne naar de andere niet meegeteld.

houghi
01/08/07, 18:49
Jos wrote:
> Dan wordt het een router. Eigenaardig dat Telenet de mogelijkheid van
> een router niet vermeld. Dan is er volgens mij vanuit Telenet maar
> n IP adres vereist, voor de router.

De reden dat er geen vermelding gemaakt wordt van een router is omdat ze
niet willen dat mensen die 8 PC's aansluiten het zelfde abonement nemen.

In princiepe is er vanaf de modem geen verschil tussen ADSL, Kabel of
zelfs een dial up. :-)

Zorg wel dat je 1 PC hebt staan en weet wat het MAC adres van de router
is, want het kan zijn dat je die moet doorbellen om je verbinding te
laten werken.

Met wat je hebt zal je misschien al wel een HUB hebben. Die sluit je aan
je router aan en er veranderd dan helemaal niet, of toch niet veel aan
je netwerk. Het feit dat je eventueel recht zou hebben op 4 IP adressen
is eigenlijk absoluut niet van belang.

houghi
--
Microsoft says, "Where do you want to go today?"
Apple says, "Where do you want to go tomorrow?"
FOSS says, "Are you coming, or what?"

houghi
01/08/07, 18:49
Wannes wrote:
> Op Expressnet heb je 2 IPs,
> je kan daar ook een switch en dan 2 routers aanhangen ;-)

Kun je die bundelen en dan twee keer zo snel downloaden?

houghi
--
Microsoft says, "Where do you want to go today?"
Apple says, "Where do you want to go tomorrow?"
FOSS says, "Are you coming, or what?"

Wannes
01/08/07, 18:49
> houghi on 29-07-2007 00:12 :

>> Op Expressnet heb je 2 IPs,
>> je kan daar ook een switch en dan 2 routers aanhangen ;-)
>
> Kun je die bundelen en dan twee keer zo snel downloaden?

Nee, je kan er wel 2 eigen netwerkjes mee scheiden.
Draait hier zo.

Wannes
01/08/07, 18:49
> houghi on 29-07-2007 00:11 :

> Zorg wel dat je 1 PC hebt staan en weet wat het MAC adres van de router
> is, want het kan zijn dat je die moet doorbellen om je verbinding te
> laten werken.


Dat zijn UPC / chello toestanden geweest - en was nooit aan de orde bij
Telenet.


IP adres vrijgeven om een andere computer te kunnen aansluiten kan via

IP release,
PC afkoppelen en lang genoeg wachten (verstrijken DHCP lease)
Modem resetten

houghi
01/08/07, 18:49
Wannes wrote:
>> houghi on 29-07-2007 00:12 :
>
>>> Op Expressnet heb je 2 IPs,
>>> je kan daar ook een switch en dan 2 routers aanhangen ;-)
>>
>> Kun je die bundelen en dan twee keer zo snel downloaden?
>
> Nee, je kan er wel 2 eigen netwerkjes mee scheiden.
> Draait hier zo.

jammer, natuurlijk. Maar die twee eigen netwerkjes kun je natuurlijk ook
met een router voor elkaar krijgen.

houghi
--
Microsoft says, "Where do you want to go today?"
Apple says, "Where do you want to go tomorrow?"
FOSS says, "Are you coming, or what?"

Slafes
01/08/07, 18:49
"Wannes"

> IP adres vrijgeven om een andere computer te kunnen aansluiten kan via

Normaal heb je er twee bij expressnet, dus dat is zelfs niet meer nodig.

Jos
01/08/07, 18:49
Wannes wrote:
>> houghi on 29-07-2007 00:11 :
>
>
> IP adres vrijgeven om een andere computer te kunnen aansluiten kan
> via
> IP release,
> PC afkoppelen en lang genoeg wachten (verstrijken DHCP lease)
> Modem resetten

Een idee hoelang er moet gewacht worden om terug een IP adres te
verkrijgen?

Jos

Wannes
01/08/07, 18:49
> Jos on 30-07-2007 18:38 :

> Een idee hoelang er moet gewacht worden om terug een IP adres te
> verkrijgen?

volgens de lease van mijn router, 2 uur.

Amedee Van Gasse
01/08/07, 18:49
Op Sat, 28 Jul 2007 13:14:09 +0200, schreef Jos:

> Als ADSL gebruiker heb ik een aantal vragen over de werking van de
> Telenet abonnementen voor
> meerdere PC's (ExpressNet & TurboNet).
>
> Volgens Telenet online support dient een HUB geplaatst na de
> kabelmodem om meer dan 1 PC te kunnen verbinden. Een HUB verdeelt de
> beschikbare bandbreedte over de PC's. Waarom wordt er geen switch
> aanbevolen?

Omdat de documentatie die je gevonden hebt, lichtjes verouderd is.

> Telenet voorziet meerdere IP adressen. Zijn dit vaste IP-adressen of
> gebeurd er een toewijzing voor een bepaalde periode?

DHCP.

Dat wil niet noodzakelijk zeggen dat je ip-adres regelmatig wijzigt. Zo
heb ik al bijna 2 jaar hetzelfde ip-adres. Dwz mijn DHCP-lease wordt al zo
lang vernieuwd met telkens hetzelfde adres.
De typische vergissing is de D van DHCP: dat het dynamisch _moet_ zijn.
DHCP kan even goed vaste adressen uitdelen. De kracht van DHCP is echter
dat bij een DHCP-lease nog heel veel andere instellingen worden
meegegeven, zodat je dat niet meer handmatig moet instellen.

Dit gezegd zijnde, bij Telenet veranderen de ip-adressen wel, maar door
stom toeval kan het zijn dat je heel lang hetzelfde adres hebt. Het is in
ieder geval niet zo dat je verbinding verplicht om de 36u verbroken wordt
en dat je dan verplicht een ander adres hebt, zoals bij ADSL.

> Alle dataverkeer tussen de PC's loopt via Telenet, wordt dit meegerekend
> in het maandelijks volume aan dataverkeer?

Normaal niet. De modem lost dat normaal op.
Daar is ooit een probleem mee geweest, maar dat zou al een aantal jaren
geleden opgelost moeten zijn.
Als je op 100% safe wil spelen, zet dan geen hub of switch maar een
router. Dat is meer configuratiewerk, maar uit je soort vragen maak ik op
dat je wel enige kennis van zaken hebt.

> Ik heb een netwerkprinter, hoe kan die verbonden worden?

Zie mijn vorig antwoord: als je een router hebt: daar op inpluggen voor
de minste kopzorgen. Zo doe ik het toch, tot tevredenheid van alle
printgebruikers hier in huis.

--
Amedee

Amedee Van Gasse
01/08/07, 18:49
Op Sat, 28 Jul 2007 22:23:51 +0200, schreef Jos:

> Dan wordt het een router. Eigenaardig dat Telenet de mogelijkheid van
> een router niet vermeld.

Telenet levert geen support op routers.
(omdat die apparaten slimmer zijn dan sommige scripts die de
helpdesk-drones verplicht moeten aflezen)

> Dan is er volgens mij vanuit Telenet maar één IP adres vereist, voor de
> router.

Voila, je hebt het begrepen.

--
Amedee